Het loopt een stuk lekkerder, zodra de geiten weer netjes bekapt zijn.

Een leuk weetje! Wist je dat geiten de snelst groeiende hoeven hebben van alle hoefdieren?

Dit helpt ze in bergzaam gebied goed grip te houden met de grond, maar op vlakke oppervlaktes veroorzaakt dit wat ongemak. Het is dus van belang dat we de geiten periodiek bekappen. Zodat zij en De Molswaerd lekker doorlopen.

We bekappen de dieren 3 keer per jaar

De natuurlijke slijtage van de hoeven heeft alles te maken met de ondergrond, waarop de geiten zich het meeste van hun tijd bevinden. Is de ondergrond hard, zoals in onze stallen, dan gaat het slijten vanzelf een stuk sneller en hoeven we minder vaak in actie te komen. Zodra de geiten veel in het land zijn en zich dus vaker op zachte ondergrond bevinden is het regelmatig bekappen noodzakelijk. 

Net als de nagel bij mensen groeit de hoorn van de geitenhoef in een langzaam tempo en dient er periodiek onderhoud te worden gepleegd. Als we de behandelingen niet stelselmatig en secuur uitvoeren dan kunnen er allerlei problemen ontstaan in de poten en dus tijdens het lopen.

Per geit is het best even aanpoten en je kunt de bekapping het beste in teamverband uitvoeren. Daarvoor werken we samen met geitenbekapservice de Rimboe. Samen plaatsen we de geit in een speciale box, zodat we goed bij alle vier de pootjes kunnen en het overtollige hoorgebied zorgvuldig weg kunnen kappen. Naast het kapmes gebruiken we voor verschillende situaties verschillende soorten gereedschappen, als bijvoorbeeld een hoefschaar of een nijptang voor de lange punten. De geit voelt, zodra we de hoeven netjes en regelmatig bijhouden, niets van de behandeling.

Een verdere behandeling

In een enkel geval komt het voor dat de hoef ingroeit of omdat er een ontsteking ontstaat in de tussenklauw. Je kunt je voorstellen dat er op zo’n moment een domino effect ontstaat, door de zure ondergrond en de mest die door de dieren wordt bewandeld. Het ontstaan van bacteriën komt hiermee in een stroomversnelling. Het is dus belangrijk om regelmatig te inspecteren, maar bovenal om een goede behandeling te kunnen geven zodra dit nodig is. 

Als een geit mankementen vertoond aan de poten wordt er ook wel gesproken van rotkreupel. Een verzamelnaam voor de verschillende aandoeningen en stadia waarin deze zich bevinden. In eerste instantie kan rotkreupel onschuldig zijn is de geit goed te behandelen, middels blauwspray met oxytetracycline. We zetten de geit vervolgens een aantal dagen op een droge ondergrond, zodat de wond zich netjes kan herstellen. Bij ernstige gevallen kunnen antibiotica injecties worden toegediend, maar dit proberen we tot een minimum te beperken. Lees hiervoor ook onze toelichting over Gezondheid & Welzijn.

In vergevorderde stadia raadplegen we de dierenarts, voor bijvoorbeeld het verhelpen van hoornzuil. Door een heftige ontsteking onder de hoef kan het zijn dat de eeltlaag loskomt, waardoor de binnenhoef geen tegendruk meer geeft en lopen erg pijnlijk wordt. In dat geval wordt de hoornzuil weggesneden en behandelen we de geit met een preparaat van koper en zinksulfaat en geven we deze een week lang een helend voetenbad.

Over het algemeen genomen kunnen we gelukkig concluderen dat onze geiten er bovenal gezond bijlopen en dat dergelijke ingrepen nauwelijks nodig zijn. We letten bij De Molswaerd zo goed mogelijk op de hygiëne en inspecteren met uiterste zorg het welzijn van onze dieren.

Meer weten en nieuwsgierig naar verdere updates omtrent onze boerderij? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, bezoek regelmatig onze website of meld je aan op onze social media kanalen! Dan ben je altijd op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen!

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.