Blije geiten door Gezondheid
& welzijn

Het houden van biologische geiten nemen we uiterst serieus. We letten op de leefomgeving en voldoen waar het kan aan de protocollen.

Biologische geiten worden gehouden in grote groepen. Gezellig bij elkaar in de stal, met elke dag een vers bedje van stro.

We hechten er veel waarde aan dat ze altijd een schone lig en leefomgeving hebben. Ook stellen we extra eisen aan verdere huisvesting en biologische voeding. Dat betekent dat de geiten meer stalruimte krijgen (1,5 m2 per geit), dat de stallen voorzien zijn van natuurlijke ventilatie en dat er zoveel mogelijk daglicht binnen komt.

Onze geiten beschikken over zoveel mogelijk weidegang. Zodra de weersomstandigheden het toelaten gaan de dieren naar buiten, maar als het echt niet kan dan blijven ze binnen. De geit heeft nou eenmaal een hekel aan regen en nattigheid. Ook blijft de geit binnen als de gezondheidsomstandigheden het even niet toelaten. Dus in de winter lekker in een stal met vers stro en voldoende licht en in de zomer genieten van de wei en de ruimte rondom de boerderij, met natuurlijk een lekker zonnetje.

De geiten worden twee keer per dag gevoerd en tussendoor wordt het voer extra aangeveegd, zodat ze alles kunnen opeten! De drinkbakken worden iedere dag schoongemaakt, waarmee er voldoende vers en schoon drinkwater beschikbaar is.

Zo proberen we de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Door het geven van goede voeding en het inrichten van schone stallen en algeheel leefklimaat. Op deze manier dragen we ook bij aan een goede weerstand! Toch is het best een grote uitdaging om alle geiten gezond te houden. Een longontsteking, een probleempje met de darmen of bijvoorbeeld kreupelheid na de geboorte zijn zo opgelopen.

We werken samen met de dierenarts Dap “Lekstreek” uit Giessenburg, die elk kwartaal ons bedrijf bezoekt en de dieren uitvoerig observeert. We stellen na afloop van zijn bezoeken gezamenlijk een behandelplan op. Onder verantwoording van de dierenarts gebruiken wij antibiotica, maar wel echt tot het minimum beperkt.

Hoe gaat de vaccinatie in zijn werk?

Onze geiten worden jaarlijks verplicht ingeënt tegen bijvoorbeeld de q-koorts, maar ook tegen andere ziekten. De basisvaccinatie bestaat uit een tweetal entingen en worden in het eerste levensjaar van de geit gegeven. Wel pas als de dieren ouder zijn dan 3 maanden. Tussen deze entingen zit een tijdsbestek van 3 weken. Na de basisvaccinatie worden de dieren ieder jaar vóór 1 augustus geënt met een herhalingsvaccin. Zolang dit vaccinatieprogramma loopt, zijn wij verplicht hieraan deel te nemen en worden wij hierop gecontroleerd. Daarnaast worden nog meer preventieve maatregelen genomen tegen q-koorts.

Ook goed om te vermelden dat de melk éénmaal per maand wordt gecontroleerd op de q-koorts en overige bacteriën, dat we tijdens bijvoorbeeld de lammertijd werken met extra hygiëne protocollen en dat zodra de stallen worden uitgemest wordt de mest direct op het land uitgereden of afgevoerd naar biologische akkerbouwers!

Ook in 2022 gecertificeerd

De gezondheid van onze geiten staat voor alles en we doen er dan ook iedere dag onze uiterste best voor om deze zo hoog mogelijk te houden. Tijdens de jaarlijkse keuring testen we of onze dieren ziektevrij zijn van zowel CAE als CI en vaccineren we tegen Q-koorts. Ook dit jaar waren de resultaten van alle testen positief en zijn we ook het komenden jaar een kwalitatieve biologische geitenhouderij. 🎉

Bekijk onze certificaten

De Molswaerd – BIO cerificaat (2023)
De Molswaerd – CAE cerificaat (2022)
De Molswaerd – CL cerificaat (2022)

Meer informatie omtrent gezondheid en welzijn

Website Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Website Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Benieuwd naar onze toekomstige ontwikkelingen en wat het betekent om in harmonie met de natuur te ondernemen? We houden je graag op de hoogte via onze nieuwsbrief, website en social media kanalen of kom langs voor een leuke rondleiding. Dan vertellen we je alles en meer over de geiten en de Molswaerd!

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
Biologische Geitenhouderij De Molswaerd

Deel je deze pagina voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste updates omtrent de boerderij. Uitschrijven is gemakkelijk via de uitschrijflink in onze e-mails. Met het inschrijven ga je akkoord met ons privacyreglement.