Onze kudde blijkt na de jaarlijkse controle in topconditie! πŸπŸ‘¨β€βš•οΈπŸŽ‰

De maand juni was weer een belangrijke periode voor onze geliefde geiten. Met de gezondheid van de dieren als topprioriteit, hebben we de dierenarts ontvangen voor de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Het goede nieuws is dat alle bloedmonsters die zijn genomen om te testen op CAE en CL volledig goed waren, wat betekent dat onze club gezond en in topconditie is! We zijn altijd blij om dit met je te kunnen delen, en geven je graag wat meer informatie over deze controle en de recente inenting tegen Q-koorts.

CAE en CL, ook wel bekend als Caprine Arthritis Encephalitis en Caseous Lymfadenitis, kunnen de geiten het hele jaar door treffen. Hoewel dit niet direct gevaarlijk is voor mensen, kunnen deze ziekten ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren zelf. Bij De Molswaerd nemen we dit uiterst serieus en laten we jaarlijks bloedmonsters nemen om te dubbelchecken of de dieren gezond zijn en blijven. We zijn natuurlijk blij dat alle monsters die onlangs zijn genomen, negatief waren voor CAE en CL. De geiten zijn dus volledig gezond en dat betekent dat we onze inspanningen op het gebied van gezondheid en preventie met succes kunnen voortzetten.

Jaarlijks worden we zowel voor de controle op CAE en CL gecertificeerd door Royal GD, een gerenommeerde koepelorganisatie die onder andere de β€˜s-nederland geitenhouderijen checkt op de gezondheid van hun veestapel en adviseert over de samenwerking met dierenartsen, voer adviseurs en andere ketenpartners. Als je nieuwsgierig bent kun je onderaan dit bericht onze recente certificaten inzien.

Hoewel we trots zijn op het feit dat we ook dit jaar weer goed uit de test zijn gekomen, willen we benadrukken dat deze ziektes niet licht moeten worden opgevat. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de productiviteit van geiten, wat uiteindelijk van grote invloed zal zijn op ons bedrijf. Daarom nemen we preventieve maatregelen, zoals gezondheidscontroles, zeer serieus. Door deze aandachtige aanpak blijven we met zijn allen gezond en kunnen de geiten gedijen in een veilige en gelukkige omgeving.

Een andere belangrijke maatregel die we onlangs hebben genomen, is de inenting tegen Q-koorts. Welbekend in de volksmond en een ziekte die wordt veroorzaakt door de Coxiella burnetii bacterie. Q-koorts kan zowel geiten als mensen treffen, maar dat is zeldzaam en komt bijna niet voor. Hoewel de geiten meestal geen ernstige symptomen vertonen, kan de ziekte bij mensen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. We nemen het zekere voor het onzekere en om de gezondheid van de geiten, het team en de omgeving te waarborgen, en kiezen er daarom voor om alle geiten structureel te vaccineren. Dit helpt het risico op infectie te verminderen en draagt bij aan het algemene welzijn van onze kudde.

Kortom, de gezondheid en de fijne leefomgeving staan voorop en de positieve resultaten hebben ons zoals altijd een goede portie energie gegeven. Nu al onze geiten CAE- en CL-vrij zijn en opnieuw zijn ingeΓ«nt tegen Q-koorts, stappen we met zelfvertrouwen door naar de toekomst, waarin we ons natuurlijk blijven inzetten voor het behalen van goede resultaten, ook omdat we geloven dat gelukkige en gezonde dieren zorgen voor hoogwaardige producten en een duurzame toekomst.

Ben je benieuwd waar we de komende tijd in zullen investeren? Of wordt je gewoon net zo blij van onze geiten als wijzelf? Schrijf je dan snel in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of volg ons op onze social media kanalen, dan ben je zeker te weten altijd als eerste op de hoogte van onze ontwikkelingen en nieuwtjes.

Bekijk onze certificaten

De Molswaerd – CAE cerificaat (2023)
De Molswaerd – CL cerificaat (2023)

Schrijf je hier in voor onze πŸ‘‰ maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en πŸ‘‰ boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op πŸ‘‰ Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! πŸ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd β€’ Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.