Van het dekken tot het opgroeien, tijdens dit traject geven we onze geiten de volle aandacht.

En daar komt best wat bij kijken, want hoe zorgvuldiger we hiermee omgaan hoe beter dat is voor de dieren en voor ons als liefhebbers.

In eerste instantie is voeding natuurlijk een belangrijk onderdeel van het opgroeien. Met name als je kijkt naar de hoeveelheid voer en dat komt behoorlijk nauw. En hoe weten we precies hoeveel onze lammetjes het beste kunnen nuttigen? Dat weten we door te wegen. En weet je hoe vaak we de lammetjes wegen? Een keer, twee keer, drie keer, heel veel keer!

Biestgift

Het begint als de lammetjes piepjong zijn. Vlak na de geboorte wordt er gewikt en gewogen om de de juiste hoeveelheid biest per maaltijd te bepalen. Het is dus even doorrekenen, maar dan achterhalen we ook gelijk de groepen waarin de geiten het beste samen kunnen opgroeien, en in het begin zijn ze zo klein, dat we ze opvangen in daarvoor gemaakt dozen, waarop we belangrijke details over het opgroeien noteren.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat het ene lammetje kleiner is geboren dan het andere en dan komt deze in aanmerking voor een ander voedingspatroon. En wat is een klein lammetje horen we je dan denken? Ja, dat weten natuurlijk! We vinden hem klein als deze is geboren met een gewicht van minder dan drie kilo. Niet heel groot dus en vanzelfsprekend ook kleiner dan de zwaardere lammetjes, die in verhouding weer wat minder eten.

Het draait allemaal om de gemiddelde hoeveelheid van 500 ml biest per dag en een lammetje van 2 kilo krijgt ongeveer 10% van het geboortegewicht aan biest. Dit zorgt voor een optimale ontwikkeling van de dieren. Als het aan de lammetjes zelf ligt eten ze altijd hun bordje leeg, maar dit is helemaal niet goed voor ze. Sterker nog, in deze fase van hun leven is teveel eten schadelijker dan je waarschijnlijk zou denken en kan dit zelfs hun maag darmstelsel helemaal ontregelen. Hierbij zorgen we ervoor dat de lammetjes niet overlopen, door de voedingsmoment te verspreiden over 2 tot 3 keer per dag. 

Zodra de lammetjes wat ouder worden blijven we goed opletten, want overgewicht zorgt op zijn eigen manier voor mogelijke gezondheidsproblemen, zoals het risico op skelet beschadiging, kromme pootjes, navelbreuken, vervetting en ook minder gewenste uierontwikkeling. Maar geen zorgen hoor, we doen er alles aan om dit te voorkomen! We wegen de lammetjes tussentijds veelvuldig en bepalen zorgvuldig het optimale moment voor het geven van opvolgende melkgift, of om het speen- of dekmoment.

Dekmoment

Het opgroeien gaat snel en het gewicht neem dan ook razendsnel toe. En écht, het gaat onvoorstelbaar snel. In een goede maand en om precies te zijn in 40 dagen gaat het gewicht van een lammetje van gemiddeld zo’n 3 kilo naar wel 12 kilo. Een ware groeispurt!

Zodra de lammetjes om en nabij de 14 kilo zijn, stappen we over op een volgend voedselpatroon en begint deze aan het zogenoemde spenen. Weer een mooi moment om gewogen te worden, zodat we goed kunnen bepalen of dit ook daadwerkelijk het juiste moment is.

Zodra het lammetje 6 tot 7 weken oud wordt en in de juiste conditie verkeerd, begint de volgende fase van het opgroeien en er wordt er overgestapt op vast voer, zoals hooi, brokjes en gehakseld stro. Weer een stapje dichterbij het volwassen leven, als blije geit met blije verzorgers.

Eenmaal gewend aan het nieuwste eetpatroon gaan we… je raad het al… nog een keertje wegen 👍 want nu hopen we op een lichaamsgewicht van 60% ten opzichte van de volwassen dieren… en als dat zo is… Groot feest! De geit is volwassen, mag gedekt gaan worden en ervoor zorgen dat we de weegschaal weer een keertje van stal kunnen halen.

We vertellen je graag meer over onze dieren en de wijze waarop wij participeren in een groene omgeving voor onze volgende generaties. Lijkt je het leuk om vaker een update van ons te lezen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, breng vaker een bezoekje aan onze website of bekijk onze bezoekmogelijkheden! 😊

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.