Het Nederlands Dagblad bracht ons ondernemerschap op een mooie wijze in kaart en samen reflecteerden we op onze overstap van biologisch naar gangbaar.

Biologisch, duurzaam en circulair: Termen die onlosmakelijk zijn verbonden met de huidige tijd en de handelsgeest van veel ondernemers. Niet alleen in de veehouderij en landbouw, maar ook voor het gros van de bedrijven die zijn verbonden aan hun sector en hun keten.

Tijdens onze overstap van het houden van koeien naar geiten hebben we bewust gekozen voor een zo milieu- en diervriendelijke aanpak, en hebben we de beschikbare mogelijkheden zoveel mogelijk omarmd om onze bedrijfsvoering vorm te geven naar onze waarden.

Niet de makkelijkste weg, maar wel de meest leuke. Als ondernemer moet je uitdagingen durven aangaan en bereid zijn concessies te doen om bij te dragen aan een groter geheel. Dit inspireert anderen en brengt kleine veranderingen die ons allemaal ten goede komen.

Willen ondernemen in harmonie met de natuur lijkt vanzelfsprekend, maar goede intenties en beleid zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk dat de regelgeving verbindend en constructief werkt, want verandering teweegbrengen is een teameffort.

Een goede samenwerking tussen de overheid en ondernemers is volgens ons cruciaal om een constructief beleid te ontwerpen. Dit beleid moet iedere sector de vrijheid geven om hun goede intenties om te zetten in de energie die nodig is om verandering te brengen.

Tijdens onze overstap van biologische naar gangbare melk hebben we de regelgevingen van dichtbij ervaren en inmiddels zijn we goed op de hoogte van de verschillen tussen deze twee, vooral van de bureaucratische verschillen die deze twee gescheiden houden.

We ontvangen regelmatig groepen uit bij ons op de boerderij en zoโ€™n blik op de realiteit creรซert vaak een nieuw bewustzijn. Na het bezoek horen we dan ook vaak: โ€˜We wisten niet dat jullie op deze goede manier met de dieren omgaan.โ€™ Zoals we dan vooral antwoorden en toelichten: โ€˜Biologisch en gangbaar ondernemen zijn in de praktijk veelal hetzelfde.โ€™

Het mooie van het boerenleven is dat wij voor onze voeding zorgen. Maar boeren worden bekritiseerd door onbegrip. Als het beleid van de afgelopen jaren was doorgevoerd, zouden we over vier jaar te weinig eten hebben gehad en voedseltekort kent onvoorziene gevolgen. Wij zijn er trots op dat we gezond voedsel kunnen produceren voor ons allemaal.

Ilse Brandemann van het Nederlands Dagblad interviewde ons en wist onze ondernemersgeest prachtig te vangen in haar artikel. Hierin vertellen we meer over onze transitie van biologische naar gangbare melk en onze huidige visie op de toekomst die voor ons ligt.

Zoals we zijn begonnen, blijven we ons inzetten voor natuurbehoud en zullen we de kracht van de natuur zoveel mogelijk benutten in ons bedrijf. Dit zien we als een bijbelse opdracht en het maakt ons gelukkig. Zo laten we alles iets mooier achter dan toen we begonnen.

Lees ons interview

๐Ÿ–‹๏ธ ND artikel geschreven door Ilse Brandemann
๐Ÿ“ธ ND foto’s gemaakt door Dieuwertje Bravenboer

Blijf ons volgen voor meer updates over onze activiteiten en de ontwikkelingen van onze geiten. Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen. Jouw interesse en steun voor Melkgeitenbedrijf De Molswaerd waarderen wij enorm!

Schrijf je in voor ๐Ÿ‘‰ onze nieuwsbrief
Boek een rondleiding ๐Ÿ‘‰ een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op ๐Ÿ‘‰ Facebook & Instagram
Stel je vragen via ๐Ÿ‘‰ ons contactformulier

Groetjes en tot snel! ๐Ÿ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd โ€ข Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.