Samen met Naturalis en Wageningen University & Research onderzoeken we de komende jaren de biodiversiteit πŸ› 🌱

Enkele weken geleden werden we benaderd door Saskia Klumpers, van het Naturalis Biodiversity Center te Leiden, met de vraag of ze met een aantal onderzoekers van de Living Labs van het Deltaplan Biodiversiteitherstel een bezoekje mocht komen brengen. Momenteel start ze de monitoring op van de maatregelen van het LIFE project All4Biodiversity, waarbinnen waterinfiltratie pilots en mest proeven worden gedaan voor het verbeteren van de biodiversiteit in de omgeving van natuurgebied de Donkse Laagten. De monitoring van deze pilots gebeurt vanuit het Living Lab Alblasserwaard, een ander project van de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling. Er worden bijvoorbeeld insecten gemonitord, om hun leefomgeving te onderzoeken en te verbeteren.

De Molswaerd is een actieve speler in het aanleggen en onderhouden van zogenaamde plas dras gebieden, waarover je, als je ons iets beter kent, al vaker over hebt gehoord. We vernatten hierbij enkele maanden per jaar ons land, zodat kruidenrijke vegetatie, dieren en micro-organismen de kans krijgen om te floreren in de omgeving.

Biodiversiteit op geitenhouderij De Molswaerd, door Naturalis Leiden en de Universiteit van Wageningen.

Het stimuleren van een zo groot mogelijke biodiversiteit in de omgeving is wat ons betreft topprioriteit en vormt een groot gedeelte van onze missie, namelijk om samen de beste leefomstandigheden te creΓ«ren voor mens en dier. Om precies te zijn richten we ons hierbij voornamelijk op sinus maaien en mozaΓ―ekbeheer en met deze aanvraag en samenwerking zien we mogelijkheden om onze inzet in de toekomst effectief te kunnen vergroten.

In het kader van het All4 Biodiversity project worden er op verschillende plekken waterfiltratie systemen aangelegd, om niet alleen in de zomer, maar ook in het voorjaar te zorgen voor hogere waterstanden. En juist met het verhogen van de waterstand kunnen betere condities worden gecreΓ«erd voor bijvoorbeeld weidevogels, krioelende kleintjes en heerlijke geurende kruiden gewassen.

Biodiversiteit op geitenhouderij De Molswaerd, door Naturalis Leiden en de Universiteit van Wageningen.

Ondanks dat er momenteel nog niet heel veel te zien is, kijkt een geoefend oog over de getijden heen en lenen de huidige maanden zich prima voor voorbereidend onderzoek. Onder het mom van de hiervoor genoemde doelstellingen hebben we tijdens een rondleiding de mogelijkheden en ideeΓ«n met elkaar uitgewisseld. Samen met enkele ecologen, sociale wetenschappers en veehouderij deskundigen hebben we een meerjarenplan overlegd en zijn we gestart met een nulmeting, om de langetermijneffecten van onze gezamenlijk inzet te kunnen beoordelen.

  1. In eerste instantie is het land en de bestaande biodiversiteit bekeken en is ieder specifiek perceel beoordeeld op de eigen mogelijkheden.
  2. Er zijn verschillende bodemmonsters genomen, om de grond te onderzoeken op de aanwezigheid van op de groeipotentie van vegetatie.
  3. De percelen zijn op verschillende plekken omgewoeld en onderzocht op de aanwezigheid van wormen, welke een goed beeld geven van de vruchtbaarheid.
  4. Vanaf heden zal dit onderzoek jaarlijks worden uitgevoerd, in de maanden april, mei en augustus. De vegetatieopname en het nemen van de bodemmonsters zullen enkel na drie jaar worden herhaald, dus de eerste is weer in oktober 2025.
Biodiversiteit op geitenhouderij De Molswaerd, door Naturalis Leiden en de Universiteit van Wageningen.

We voelen ons bevoorrecht om ons steentje bij te kunnen dragen en deel uit te kunnen maken van deze samenwerking, waarin we een gezamenlijke missie hebben en deze samen tot uitvoer kunnen brengen. Elk jaar een stapje dichterbij een wereld, waarin de leefomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn, voor ons en de natuur om ons heen.

Biodiversiteit op geitenhouderij De Molswaerd, door Naturalis Leiden en de Universiteit van Wageningen.

Ben je benieuwd naar onze samenwerkingen en hoe we onze leefomstandigheden stimuleren? Of wordt je gewoon net zo blij van onze geiten als wijzelf? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op onze social media kanalen, dan ben je altijd als eerste op de hoogte van onze ontwikkelingen en nieuwtjes.

Schrijf je hier in voor onze πŸ‘‰ maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en πŸ‘‰ boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op πŸ‘‰ Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! πŸ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd β€’ Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.