Volle kracht vooruit dankzij Zonne
energie

Vanaf heden is De Molswaerd zelfvoorzienend en zowel de boerderij als ons huis benutten de waardevolle kracht van de zon.

Meer en meer organisaties staan voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen ~ Om in samenwerking met de natuur de beste omstandigheden te creëren, voor mens en dier.

Een belangrijke transitie, waar we met zijn allen een steentje aan bij kunnen dragen en waar De Molswaerd een actief onderdeel van wil zijn. Zo zijn er vandaag de dag een scala aan mogelijkheden om je bedrijf te optimaliseren voor een groenere samenleving, bijvoorbeeld door te investeren in zonne-energie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en besparen

De CO2-uitstoot van De Molswaerd is dankzij het benutten van zonne-energie sterk afgenomen. Per vierkante meter zonnepanelen besparen we meer dan 60 kilogram CO2 per jaar en hierbij is de algehele stroomvoorziening verzwaard naar 3 keer 80 ampère. Dit loopt dus enorm op en vormt een grote besparing ten opzichte van voorgaande jaren, waarin we nog volledig gebruik maakte van het reguliere stroomnet. En dat van eigen bodem!

Of beter gezegd vanaf onze stal, waar 184 Suntech 360wp Mono full black zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Hiermee reduceren we de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen tot een minimum. Tevens zijn onze zonnepanelen op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en kunnen ze voor 90% worden gerecycled. Alles bij elkaar dus een heel duurzame oplossing met een lange levensduur, van zo’n 15 tot 20 jaar.

Financiële voordelen van deze investering

Met onze bijdrage aan een gezonder leefklimaat besparen we aanzienlijk op de jaarlijkse energiekosten. Niet alleen die van ons bedrijf, maar ook van onze woning. Alle energie die we nodig hebben wekken we immers op via de zonnepanelen! Daarbij is de complete installatie fiscaal aftrekbaar en wordt deze, middels uiteenlopende subsidies, ondersteund door verschillende (overheids)organisaties. Een mooie bijkomstigheid.

Met de jaren neem het rendement van de panelen iets af, maar dat is vooral het geval bij kwalitatief slechte zonnepanelen. Wanneer je voor goede zonnepanelen kiest, verlies je per jaar slechts een klein percentage van het totale rendement. Hierbij denk je aan een gemiddeld verlies van minder dan 1% per jaar. Dit weegt dus nauwelijks op tegen de daadwerkelijke besparingen, welke we door de jaren heen genieten.

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Naast de financiële besparing, worden de systemen voor het opwekken van zonne-energie steeds duurzamer. De zonnepanelen vergen bijvoorbeeld steeds minder onderhoud en hebben daarbij een steeds langere levensduur. Naast een regelmatige onderhoudsbeurt, vergen de panelen weinig omkijken. Dat maakt deze overstap nog aantrekkelijker voor de lange termijn. Een relatief grote investering in het begin, maar jaren die volgen waarin we de vruchten kunnen blijven plukken.

Altijd energie voor handen

Momenteel benutten we de opgewerkte energie voor eigen doeleinden en leveren daarmee niet terug aan het reguliere stroomnet. Daarvoor wekken we op dit moment te weinig energie op. Wellicht dat we hier in de toekomst aanvullende mogelijkheden voor zullen overwegen, maar voorlopig is dit niet van toepassing. Met de huidige installatie benutten we tweemaal daags het reguliere stroomnet, namelijk bij de piekmomenten als het melken en koelen. Momenteel werken we aan lokale opslag van overschotten, zodat we deze kunnen benutten tijdens deze piekmomenten of bij tekorten. Ook al is dit relatief, want de panelen hebben weinig zonlicht nodig om het grootste deel van de benodigde energie op te wekken.

Samenwerking met EHBI Group

Betrouwbaar advies en helder inzicht in de mogelijkheden stonden voor ons aan de basis van deze investering. Na zorgvuldig onderzoek is de EHBI Group de ideale partner gebleken bij het plaatsen van de totale installatie en het toekomstige onderhoud. Het vakbekwame team beschikt over veel ervaring en heeft ons binnen de samenwerking uitvoerig geadviseerd over de mogelijkheden en ontwikkelingen. Bezoek hun website voor meer informatie en/of houd hun Facebook-pagina in de gaten voor toekomstige ontwikkelingen.

Ook interesse in zonne-energie en klaar om met jouw bedrijf een volgende stap te maken richting een duurzame en groene samenleving? We vertellen je graag meer over onze ervaringen tijdens een gezamenlijke bak koffie. Stuur ons een bericht of neem gelijk even contact op!

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je deze pagina voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.