De lammerperiode komt er weer aan, een tijd waarin er een hoop staat te gebeuren.

Alles begint met lammeren.

Het is immers het moment dat de melkproductie op gang komt. Een hectische tijd waarin een hoop dient te gebeuren. Het geven van de eerste biest (moedermelk) en het creëren van een fijn leefklimaat, het is altijd een tijdrovende maar dankbare klus.

Een gedeelte van onze geiten worden regelmatig gedekt. Zo kunnen zij weer lammeren en blijft de melkproductie op gang. Na de eerste keer lammeren, begint een geit melk te geven. Het dier is dan ongeveer een jaar oud en krijgt meestal een of twee lammetjes. Een geit draagt ongeveer 5 maanden, 150 dagen om precies te zijn. De lammeren van geiten worden het eerst gedekt als ze ongeveer 7 maanden (35-40 kilo) zijn. Het dekken gebeurt dan door geselecteerde bokken op natuurlijke wijze.

Voor de geiten die gelammerd hebben is het natuurlijk net zo’n bijzondere tijd. Voor het eerst door de melkput en een melkstel aan de spenen, het is allemaal niet niks. Hierin zie je goed het karakterverschil van de geiten, want ze gaan er allemaal weer ander mee om. Voor de één is dit flink wennen en voor de ander is dit alles een kleine moeite.

Geitlammeren
Ieder jaar proberen we tussen de 130/150 nieuwgeboren lammetjes geboren laten worden. Als er te weinig worden geboren kopen we van collega boeren jonge lammetjes aan, zodat we niet zoveel bokjes geboren worden!

Boklammeren
De bokjes krijgen evenveel aandacht als de lammetjes en groeien tussen de lammetjes op, als ze ongeveer 3 á 4 weken zijn worden ze gescheiden van de lammetjes in hokjes van 10 stuks, en krijgen net zoals de lammetjes melk in gootjes, en al gauw wat brokjes en hooi om op te knabbelen. Graag vragen we jullie aandacht voor dit ‘bokkenvlees’. Rijk van smaak en geschikt voor verschillende soorten gerechten. Bio Goat Meat. Deze coöperatie is een samenwerking van 30 melkgeitenbedrijven. Zie “de Bokkenbunker”. Als we voldoende afzet voor het vlees van deze boklammeren kunnen, zal dit bijdragen aan duurzaam melkgeitenbedrijf. Wij kunnen de lammeren dan langer op ons eigen bedrijf houden. In de toekomst willen wij u ook dit vlees aanbieden.

Alle lammetjes krijgen van ons minimaal 3x biest (moedermelk). In de biest zitten belangrijke afweerstoffen, zodat wij de lammeren een goede start meegeven. Na de biest leren ze drinken uit kleine bakjes individueel zodat we ze in de gaten kunnen houden of ze goed de melk opnemen, daarna gaan ze in groepjes van 10 lammeren geselecteerd op drinkgedrag.

We hebben mooie plannen voor de toekomst en nodigen je uit om hierbij op de hoogte te blijven. Dus schrijf je in voor onze nieuwsbrief, bezoek regelmatig deze website of meld je aan op onze social media kanalen zodat je op de hoogte kunt blijven van toekomstige ontwikkelingen!

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.