Onze jonge lammetjes doen het goed!

De eerste 70 krijgen geen melk meer en hebben het goed naar hun zin in de groep!

Dit gebeurt zoโ€™n 9 รก 10 weken na de geboorte en wordt ook wel spenen genoemd. Er verandert op zoโ€™n moment een hoop voor de diertjes en dat is niets anders dan even wennen. Alles is nieuw en net even anders, maar niet zonder reden en zeker niet zonder de liefdevolle zorg die we ze in deze weken net een beetje extra geven.

Binnen de speenperiode stomen we de diertjes klaar voor het komende jaar, waarin ze zelf lammetjes zullen krijgen en melk zullen gaan produceren. Over het algemeen vinden ze het spenen niet zo fijn en er veranderd binnen deze periode dan ook heel wat.

Tijdens de speenperiode gebeurt er bijvoorbeeld veel aan het eetpatroon van de dieren. Vanaf de tweede levensweek krijgen ze al lammeren korrels aangeboden, om alvast te kunnen wennen. Zodra ze ongeveer 13 kg wegen bouwen we in 2 รก 3 weken de melkhoeveelheid geleidelijk af van 3 naar 2 naar 1 en dan 0 keer per dag.

In totaal bouwen we dus drie weken af, totdat ze een mooie 15 kilo wegen. In deze periode gaan de lammetjes steeds meer korrels eten, waaruit ze de goede energie halen om optimaal te kunnen groeien. Deze ontwikkeling is enorm belangrijk, want zodra de lammetjes te vroeg worden gespeend en de maagjes nog niet voldoende zijn ontwikkeld voor het juist type voedsel, dan kunnen er vervelende complicaties ontstaan.

Ook dit jaar mogen we weer spreken van een gezonde en geslaagde speenperiode. De lammetjes zijn met zorg en aandacht door ons grootgebracht en met het oog op dierenwelzijn verblijven ze nu in groepshuisvesting waar ze naar hartenlust kunnen rennen en dollen.

Altijd als eerste op de hoogte van onze laatste nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of breng gewoon vaker een bezoekje aan onze website of social media ๐Ÿ˜Š

Schrijf je hier in voor onze ๐Ÿ‘‰ maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en ๐Ÿ‘‰ boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op ๐Ÿ‘‰ Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! ๐Ÿ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd โ€ข Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.