Van stal tot akker, onze mest maakt een zo duurzaam mogelijk rondje. ♻️

We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen, die niet alleen de kwaliteit van onze melk en eindproducten verbeteren, maar ook positieve effecten hebben op het milieu en onze omringende natuur.

Een belangrijk aspect is het verantwoord omgaan met de mest die onze geiten produceren. Er wordt nogal wat gelegd en daarom vertellen we je graag wat meer over hoe we onze stallen mestvrij maken en hoe deze waardevolle mest een tweede bestemming krijgt.

We beginnen met het verzamelen en schoonmaken van onze stallen. Hiervoor shovelen we drie keer per jaar en doen we de details met kleiner gereedschap. Dankzij onze zorgvuldig ontworpen stalindelingen minimaliseren we de ophoping en zorgen we voor een hygiënische leefomgeving voor onze geiten. Vervolgens slaan we de mest op en voeren we deze snel af met eigen transport, zodat de goede eigenschappen zo veel mogelijk bewaard blijven.

Wat geitenmest zo waardevol maakt? We kunnen ons voorstellen dat dit wat toelichting nodig heeft. Het staat namelijk bekend om zijn uitstekende eigenschappen als natuurlijke meststof. Want het is rijk aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, essentiële elementen voor gezonde plantengroei. Bovendien bevat het een hoog gehalte aan organische stof, wat de bodemstructuur verbetert, waterretentie bevordert en de algehele vruchtbaarheid van de bodem verhoogt. In vergelijking met mest van andere dieren heeft geitenmest een relatief laag gehalte aan zware metalen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is voor bemesting.

Na het verzamelen en het kortstondig opslaan, voeren we deze op verantwoorde manier af naar een collega akkerbouwer. Hier wordt de mest gebruikt als natuurlijke meststof voor gewassen zoals granen, groenten en fruit. Door de waardevolle voedingsstoffen krijgen de gewassen een gezonde start en wordt de noodzaak van kunstmest verminderd. Dit draagt bij aan een meer evenwichtige en duurzame landbouw, waarmee we de kringloop van voedingsstoffen beginnen en afhankelijkheid van externe middelen verminderen.

Het gebruik van geitenmest als natuurlijke meststof heeft ook positieve effecten op de natuurlijke ecosystemen. Doordat de mest rijk is aan organische stof, draagt het bij aan de opbouw van organische bodemstructuren en het behoud van biodiversiteit. Bovendien vermindert het gebruik van kunstmest de belasting van het milieu door schadelijke chemicaliën en draagt het bij aan een gezondere bodem en waterkwaliteit. Enkele redenen waarom we de kracht van de mest ook zelf benutten, voor de bemesting van ons land.

Kortom, het goed schoonhouden van onze stallen en het verantwoord omgaan met geitenmest vormen een essentieel onderdeel van onze milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Door de waardevolle eigenschappen slim te benutten en deze op een verantwoorde manier in te zetten op ons land en de akkers van een collega akkerbouwer, dragen we ons steentje bij aan een gezondere landbouwsector en een beter milieu voor toekomstige generaties.

Volg je ons ook al op onze social media kanalen en ben je toevallig ook al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? We vinden het leuk om je op de hoogte te houden van wat er speelt op de markt, wat we dagelijks doen om samen met de natuur de beste leefomstandigheden te creëren voor mensen en dieren en samen te werken aan een kwalitatieve sector!

Schrijf je in voor 👉 onze nieuwsbrief
Kom lang en boek 👉 een rondleiding
Volg onze updates op 👉 Facebook & Instagram
Stuur een aanvraag via 👉 ons contactformulier

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.