Geitenmelk verschilt op meerdere vlakken van koemelk. We geven je graag een inkijkje in de kracht van onze geiten.

Een groot gedeelte van de geitenmelk bestaan uit water en gemiddeld genomen is dat zo’n 87% per geit. Dat is best wel een hoog percentage, maar de overige 13% bevat de belangrijke en gezonde voedingswaarden.

Deze zogenoemde droge stof bestaat uit vetten, eiwitten, lactose en zouten en kent een fijnere samenstelling dan bijvoorbeeld de zuivel van van de koe, waardoor zuivelproducten van de geit extra licht verteerbaar zijn en daarmee erg geschikt zijn voor mensen met een variëteit aan mogelijke klachten.

De melk bestaat uit drie primaire bestanddelen, welke we kunnen categoriseren in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

In de geitenmelk zijn ook een aantal zouten te vinden genaamd calcium, kalium en magnesium en deze komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Ook de zoutgehaltes vormen een verschil op de koemelk, aangezien de melk een iets hoger gehalte bevat aan calcium en fosfaten.

Een leuk weetje en waarschijnlijk is het je weleens opgevallen; dat de producten die worden vervaardigd op basis van geitenmelk altijd witter van kleur zijn dan andere zuivelproducten. Dit is zo omdat geiten in tegenstelling tot koeien het caroteen in de voeding omzetten tot vitamine A.

De melk van de geit zit boordevol vitamine A en bevat wel twee keer zoveel vitamine D als koemelk. Over het algemeen genomen is de melk laag in zout en het zit ten opzichte van andere zuivel soorten vol met waardevolle mineralen. Dit maakt de melk gezond voor bepaalde klachten zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten. Door de specifieke eiwitsamenstelling kunnen de klachten sterk afnemen of zelfs helemaal verdwijnen! 👨 👩 💪

Tip: Bekijk ook eens onze recepten! En ontdek de smaak van geitenmelk 😊

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.