Het verhaal gaat verder in een allernieuwste vorm! πŸ§‘β€πŸŒΎπŸ‘©β€πŸŒΎπŸ’§

Vandaag de dag is de lijn tussen biologische en gangbare melk flinterdun. Dierenwelzijn is namelijk onlosmakelijk verbonden met een gezond bedrijf en levert simpelweg de beste resultaten op, voor zowel de dieren als onszelf als melkgeitenbedrijf.

Het gebruik van minimale gezondheidszorg en kleine hoeveelheden kunstmest maken in dit verhaal het grote verschil. Maar om welke verschillen gaat het precies als de melk uiteindelijk van dezelfde kwaliteit is? Alles komt neer op de werkwijze.

Onze natuur is een groot goed en we zullen hier als boerenbedrijf zorgvuldig mee om moeten gaan. Het is de kunst om binnen de kaders de best mogelijke omstandigheden te creΓ«ren voor onze omgeving, zodat we op alle fronten resultaten kunnen boeken.

Zoals jullie wellicht al weten zijn we genoodzaakt om over te stappen op het leveren van gangbare melk, in plaats van biologisch gekwalificeerde melk en dit verandert de perceptie, maar vanuit onze biologische werkwijze nemen we veel kennis en ervaring mee.

Sterker nog, we zijn met onze waarden vergroeid en staan voor de aanpak die we eerder hebben omarmd. De dieren krijgen veel weidegang, genieten van een zonnige stal, ervaren buitenlucht door natuurlijke ventilatie en behouden hun ruimte per vierkante meter.

Wat we wel anders doen is dat we deels kunstmest gaan gebruiken om meer voer van ons eigen land te kunnen halen. Zo hoeven we minder aan te laten voeren en dat scheelt weer energie en brandstof. Op deze manier kunnen we bijna zelfvoorzienend zijn.

De handhaving op het biologische keurmerk is strikt en we begrijpen dat we het kaf van het koren moeten scheiden om greenwashing tegen te gaan, maar zodra de intenties goed zijn, de werkwijze klopt en er geen biologische afnemer is vervalt simpelweg het principe.

Zoals Arie eerder aan het biojournaal vertelde: De afzetmarkt moet zeker zijn. Nu wordt het biologische product te duur voor de gewone consument. Alle kosten stijgen en de mensen willen op vakantie blijven gaan of een dure auto rijden en zeggen: ik laat dat hooggeprijsde biologische geitenkaasje maar liggen. We willen met zijn allen meer biologisch, maar er wordt niet gewerkt aan een oplossing. De regels worden momenteel zo halsstarrig en vast gehanteerd, dat wanneer de markt op en neer gaat, daar niet mee te werken is. Op deze manier gaan we het niet redden met elkaar en er zal een flexibele match gezocht moeten worden, dan zullen er veel meer boeren zijn die willen omschakelen.

Met deze overstap zoeken we naar verantwoorde bewegingsruimte om onze diervriendelijke en milieubewuste aanpak te kunnen profileren en vanuit die gedachten hebben we ervoor gekozen om het eco-vriendelijke gehalte in onze naam te verwerken, maar dat is volgens de Skal, de organisatie die toezicht houdt op biologisch ondernemen niet toegestaan, waardoor we onze naam een stukje vergemakkelijken naar melkgeitenbedrijf De Molswaerd.

Dat gezegd hebbende zijn we enorm blij met onze nieuwe afnemer Bettinehoeve en dit gaat supergoed. Het openstellen van bedrijven, diergezondheid en alles wat daarbij komt kijken, past precies in hun straatje. We voelen ons samen vrij om onze idealen te realiseren.

We houden je snel weer op de hoogte, zodat we samen kunnen ontdekken hoe we op een zo diervriendelijk mogelijke manier en in harmonie met de natuur de beste omstandigheden kunnen creΓ«ren, waarin onze geiten de lekkerste en gezondste zuivel produceren.

Schrijf je hier in voor onze πŸ‘‰ maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en πŸ‘‰ boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op πŸ‘‰ Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! πŸ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd β€’ Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.