KRO/NCRV’s BinnensteBuiten filmde onze weilanden en de rammeltijd van de hazen. 🐇

Ons melkgeitenbedrijf ligt midden in de uitgestrekte weilanden van de Alblasserwaard, die niet alleen het thuis vormen voor onze geliefde geiten, maar ook voor een ander iconisch dier: de haas. In het voorjaar, wanneer de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, wordt het platteland wakker geschud door een opvallend spektakel.

De rammeltijd, het liefdesseizoen van de hazen, is een periode van veel opwinding en activiteit. Dit is het moment waarop de mannelijke hazen, ook wel rammen genoemd, hun territorium afbakenen en op zoek gaan naar vrouwtjes, de moeren, om te paren. Dit gaat gepaard met karakteristieke geluiden en gedrag, zoals het kenmerkende ‘rammelgeluid’, zachte kreten, snuivende briesjes en zelfs het rollen van hun ogen.

Maar waarom gedijen hazen juist zo goed in de Alblasserwaard? Het antwoord schuilt in de unieke combinatie van factoren die onze regio tot een ideale omgeving maken.

In eerste instantie biedt de vruchtbare landbouwgrond een overvloed aan voedselbronnen, van sappig gras tot knapperige landbouwgewassen. Dit stelt hen in staat om te foerageren en te gedijen te midden van weelderige groene weiden en uitgestrekte velden.

Een tweede belangrijke factor zijn de ontelbare schuilplekken, waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer er gevaar dreigt, van dichte struiken tot beschermende houtwallen. Hierdoor ervaren ze veel natuurlijke beschutting en kunnen ze zich zonder verstoring voortplanten.

Ook de rust en ruimte die de Alblasserwaard biedt, spelen een rol. Er is voldoende plek om vrij rond te dartelen en natuurlijk gedrag te vertonen. Dit maakt onze regio een ideale plek voor deze majestueuze dieren, waar ze dan ook met grote aantallen floreren.

Boswachters Marieke Schatteleijn en Ties Ittmann van het programma BinnensteBuiten maakten een mooi verslag van de rammelende hazen en vertellen hier meer over in hun recente aflevering. De opnames van dit spektakel zijn op een mooie wijze en onder andere in onze weilanden vastgelegd.

Of je nu de schoonheid van het platteland wilt beleven of van de prachtige natuur wilt genieten, kom snel een keertje langs voor een leuke rondleiding en ervaar het spektakel van de ‘rammeltijd’ van dichtbij. We kunnen je verzekeren: Het is een schouwspel dat je niet snel zult vergeten!

Schrijf je in voor 👉 onze nieuwsbrief
Boek een rondleiding 👉 een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook & Instagram
Stel je vragen via 👉 ons contactformulier

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd • Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.