Zodra het weidevogelseizoen begint, trekken we het land in en zorgen we ervoor dat de plasdras pompen op volle toeren draaien. πŸŒ±πŸ¦πŸ›

Afgelopen maand was het weer die tijd van het jaar en zijn we aan de slag gegaan met de aanleg van ons plasdrasgebied. Hiermee geven we de steeds zeldzamere weidevogels een steuntje in de rug en dragen we ons steentje bij aan het behoud van de biodiversiteit in onze regio.

Hiervoor plaatsen we dammen en stuwen en zetten we gunstig gelegen land op een volledig natuurlijke manier onder water, bijvoorbeeld door onze pompen aan te sturen met zonnepanelen. In totaal wordt ongeveer 5 hectare van onze grond gebruikt voor de plasdras irrigatie, wat overeenkomt met een gebied van 50.000 mΒ² en 10 volledige voetbalvelden.

Dit gebied is van grote meerwaarde voor grutto’s, kieviten en tureluurs, maar ook voor andere vogelsoorten. Ze vinden er een veilige plek om te broeden, een rijke voedselbron om energie op te doen en een omgeving om te rusten tijdens hun migraties. Ieder voor zich, spelen deze soorten een belangrijke rol in ons landschap en daarom bieden we ze graag de ruimte.

Weidevogels profiteren van dit gebied, maar er zijn ook verschillende ecologische voordelen. Zo wordt wordt regenwater bijvoorbeeld automatisch vastgehouden, waardoor er een waterreservoir ontstaat. Dit bevordert infiltratie en grondwateraanvulling, wat droogte en bodemerosie voorkomt en dit versterkt de veerkracht van het omringende gebied tegen klimaatverandering.

Het veranderen van de functie van het land betekent dat we dit pas later in het jaar maaien, zodat alle flora en fauna ruimschoots de kans krijgen om binnen deze periode te nestelen, rusten, jagen en bovenal floreren. Het lange gras biedt hiervoor een ideale gelegenheid, waardoor de algehele biodiversiteit van ons landbouwgebied binnen deze periode explosief toeneemt.

Het plasdrasgebied is in werking van 15 februari tot 15 juni en deze leggen we aan op basis van een centrale aanpak tussen agrariΓ«rs, wat we ook wel een natuurbeheerplan noemen. De overheid ziet toe op de uitvoering van dit plan, om de effectiviteit van de plasdrasgebieden te verhogen en om samen het effect op de natuur zo groot mogelijk te kunnen maken.

Kortom, onze plasdrasgebieden zorgen voor evenwicht tussen diverse ecosystemen, wat bijdraagt aan hun bescherming en behoud. Als melkgeitenbedrijf hechten we belang aan de biodiversiteit en de ecologische processen in onze omgeving. We kijken niet alleen naar de flora en fauna, maar ook naar de bodem, water en lucht. Zo geven we de natuur de ruimte en zetten we ons in om deze waardevolle ecosystemen te behouden voor toekomstige generaties.

Neem de volgende keer eens een kijkje als je over de ruilverkavelingsweg door het achterland rijdt, dan zal je zien dat het vol is met mooie kleuren, wemelende diertjes en nieuw leven.

Volg je ons al op sociale media en heb je je al aangemeld voor onze maandelijkse nieuwsbrief? We praten je graag bij over wat we doen om de beste leefomstandigheden voor mensen en dieren te creΓ«ren, en hoe we actief samenwerken aan bloeiende agrarische sector!

Groetjes en tot snel! πŸ‘‹
Fam. Van den Bergh
De Molswaerd β€’ Melkgeitenbedrijf

Deel je dit nieuwtje voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Ontvang je onze nieuwsbrief al?

Schrijf je gelijk even in, dan ben je iedere maand als eerste op de hoogte van onze nieuwtjes, weetjes en ontwikkelingen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes over ons melkgeitenbedrijf. Uitschrijven is eenvoudig en doe je via de link in onze e-mails. Hiermee ga je akkoord met ons privacybeleid.