Super verse en lekkere Biologische
zuivel

Hoe leuk is dat! Het maken van biologische zuivel, volledig van eigen bodem. Voor De Molswaerd niet enkel de uitdaging, maar vooral de filosofie achter de onderneming.

Een warm hart voor de natuur

Alles binnen onze boerderij staat in het teken van biologisch ondernemen. Om in harmonie met de natuur de beste leefomstandigheden te creëren, waarbinnen onze geiten de beste zuivel kunnen produceren. Een veranderlijke wereld, waarin we stapje voor stapje bijdragen aan het vergroenen van onze omgeving. Nauwgezet volgen we de laatste richtlijnen en participeren we in innovaties omtrent de totstandkoming van oer Hollandse biologische zuivel.

Zo’n 15% van de Nederlandse geitenbedrijven produceert biologische melk. Dit is relatief gezien niet zoveel, want uiteindelijk is dit maar 10% van de totale geitenplas. Het produceren van zoveel mogelijk melk is dan ook niet onze drijfveer. Het draait allemaal om het produceren volgens de moderne principes van de biologische landbouw. Waar een niet-biologische geit gemiddeld 1.000 liter melk produceert, geeft een biologische geit zo’n 850 liter per jaar.

De smaak is beter dan ooit tevoren

Weet je dat je van geitenmelk de lekkerste dingen kan maken? Er zijn tal van recepten te bedenken waarmee je jezelf en je gasten eens goed kunt verwennen. Wat denk je bijvoorbeeld van een burger met geitenkaas-hummus of een rucola stamppot met geitenkaas en zongedroogde tomaatjes? De zoete nootachtige smaak vormt een heerlijke balans met de ingrediënten van dagelijkse dag. We plaatsen geregeld nieuwe recepten op onze website, zodat je thuis aan de slag kunt en het experiment aan kunt gaan!

De meeste biologische geitenmelk wordt verwerkt tot kaas, maar biologische geitenzuivel-producten als yoghurt en consumptiemelk worden steeds populairder.  Misschien weet je het nog wel, dat veel mensen een geit in de tuin hadden en hier dagelijks de melk van dronken. Dit kon nogal eens bitter smaken, door de grote hoeveelheden kool die aan de geit werd gevoerd. Een hoop van de smaak wordt dus bepaald door de voeding. Inmiddels is de geitenkaas veel zachter van smaak, waardoor deze helemaal tot zijn recht komt in een frisse salade of erg lekker is in combinatie met vlees, vis en verschillende soorten groenten.

Gezond vanuit de basis

Allemaal lekker natuurlijk, maar het gaat niet vanzelf. Omdat we over voldoende grond beschikken om alle geiten te laten weiden en zoveel mogelijk van ons eigen voer kunnen telen is De Molswaerd volledig grondgebonden. Dit is een voorwaarde om onszelf een biologische geitenboerderij te mogen noemen en maakt het mogelijk om de algehele kwaliteit te bewaken. Al het voer dat we verbouwen is biologisch geteeld, wat inhoud dat er binnen ons ruwvoer en krachtvoer, als gras en maïs, geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt. Daarbij ontzien we genetisch gemodificeerde gewassen, waarmee het voedsel geheel GMO-vrij is.

Onze geiten krijgen daarmee dagelijks een gezond maaltje voorgeschoteld. Maar de voeding is niet het enige dat onze geiten te goede komt. Ook binnen de verzorging proberen we de keuzes zo bewust mogelijk te maken. Zo beperken we het gebruik van antibiotica en zetten we deze nooit preventief in. Bij voorkeur kiezen we voor natuurlijke middelen, om de geiten gezond en vitaal te houden. De stallen zijn ruim opgezet en er is gezorgd voor voldoende natuurlijk ventilatie.

Onze toepassingen en maatregelen worden besproken tijdens de periodieke Qlip controle, waarin wordt geverifieerd of onze geitenhouderij voldoet aan de normen van de kwaliteitsprogramma’s. Naast de algemene wettelijke eisen worden specifieke normen voor onze houderij gemeten en besproken. Middels dit onpartijdig en deskundig advies weten wij ieder jaar het meeste uit onze biologische zuivel te halen, op basis van de hoogste en groenste standaarden.

Een mooie bestemming

Op dit moment leveren we onze zuivel, welke je herkent aan het EU-logo voor biologische producten, aan coöperaties en particuliere zuivelverwerkers. Die deze op hun beurt verwerken tot een variëteit aan biologische eindproducten.

Bekijk onze certificaten

De Molswaerd – BIO cerificaat (2022)
De Molswaerd – CAE cerificaat (2022)
De Molswaerd – CL cerificaat (2022)

Benieuwd naar onze toekomstige ontwikkelingen en wat het betekent om in harmonie met de natuur te ondernemen? We houden je graag op de hoogte via onze nieuwsbrief, website en social media kanalen of kom langs voor een leuke rondleiding. Dan vertellen we je alles en meer over de geiten en de Molswaerd!

Schrijf je hier in voor onze 👉 maandelijkse nieuwsbrief
Kom een keertje langs en 👉 boek een rondleiding
Volg onze nieuwtjes op 👉 Facebook en Instagram

Groetjes en tot snel! 👋
Fam. Van den Bergh
Biologische Geitenhouderij De Molswaerd

Deel je deze pagina voor ons op social media?

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste updates omtrent de boerderij. Uitschrijven is gemakkelijk via de uitschrijflink in onze e-mails. Met het inschrijven ga je akkoord met ons privacyreglement.